Új sebezhetőség az Intel processzoraiban

Az Intel szakemberei ismét hatalmas nehézségekkel nézhetnek szemben, ugyanis a tavalyi év Spectre és Meltdown botránya után újabb biztonsági rést fedeztek fel az Intel processzorokban, ami az MDS (Microarchitectural Data Sampling) gyűjtőnévre hallgat.

Az MDS lehetővé teszi a processzor belső struktúrájában tárolt adatok hozzáférhetőségét olyan kód számára, amelynek nem lenne szabad elérnie ezeket az információkat. Az Intel kiemelte, hogy magát a problémát a saját szakembereik vették észre először.

A gond tisztán architekturális, és a Nehalem dizájnt használó, vagy újabb Intel processzorokat érinti, de a cég hangsúlyozta, hogy a korábban beépített, Meltdown elleni hardveres védelem hatékonyan kivédi az MDS-t is bizonyos 8., illetve az összes 9. generációs lapkában. A sérülékeny processzorokhoz mikrokódfrissítést kell alkalmazni. Ezeket a cég biztosította a partnereinek, így hamarosan érkezhetnek a friss BIOS-ok, de maguk a mikrokódok az operációs rendszerek frissítéseibe is bekerülnek.

A friss mikrokódok bizonyos feladatok mellett teljesítményvesztést fognak okozni, de a lassulás nagymértékben függ a futtatott munkamenettől. Az új mikrokódok nagymértékben megváltoztatják majd a Hyper-Threading működését is. Az új rendszerben a processzormagok nem futtathatnak majd egymás mellett olyan folyamatokat, amelyek eltérő biztonsági domainekről származnak. Ezzel a Hyper-Threading hatásfoka csökkenni fog, hiszen kevesebb szituációban használhatók ki az előnyei.

Az AMD is kiértékelte az Intel által bejelentett biztonsági réseket, és egy részletesebb dokumentációval állt elő, amely felvázolja, hogy a Zen magokat használó processzoraik számos hardveres biztonsági funkcióval rendelkeznek, ezért úgy véli, hogy az AMD processzorai az MDS gyűjtőnevű biztonsági résekre immunisak.

Mi a teendő?

Tartsuk naprakészen az operációs rendszerünket.

Hamarosan megjelennek a sebezhetőséget védő biztonsági frissítések, ezeket erősen ajánlott telepíteni.
Haladó felhasználóknak a BIOS frissítése is szóba jöhet.