Mit kell tudni az Article 13-ról?

Az utóbbi időben gyakran lehet hallani az Article 13-ról, az Európai Unió új szerzői jogi tervezetéről. Sokan úgy gondolják, hogy az internet jövőjéről van szó.

Mi is az az Article 13?

A legfőbb célja a bevétel egyenlő elosztása a tartalomkészítők (pl. zenészek, újságírók) és a tartalmakat szolgáltató platformok között.

Az EU szerint a nagy platformok (pl. YouTube) úgy szereznek termérdeknyi bevételt, hogy mások által készített tartalmakat szolgáltatnak, viszont ennek a bevételnek csupán töredéke kerül vissza a tartalmak valódi szerzőihez. Itt jön a képbe az Article 13. Az Article 13 megköveteli, hogy minden szerzői joggal védett tartalom használatához licensszel kell rendelkezni. Ha nincs meg a szükséges engedély, akkor a weboldalnak meg kell akadályoznia, hogy a tartalom kikerüljön a nyilvánosság elé.

Elég egyértelműnek tűnik. Viszont gondoljunk bele egy kicsit… Ha feltöltünk egy zenei videót a YouTube-ra mindenféle engedély nélkül, az természetesen nem legális. Viszont kinek a hibája? A miénk? Vagy a weboldalé, mert nem akadályozta meg? Pontosan ezt akarja megszabni az Article 13.

Minden weboldal szolgáltatónak teljes körű felelősséget kell vállalnia az általuk szolgáltatott szerzői joggal védett tartalomért.

Ennek 2 módja van. Először is, a platformok tárgyalhatnak a szerzői jogok tulajdonosaival (pl. lemezkiadó társaságokkal), hogy engedélyt kérjenek a tartalmaik szolgáltatására, megosztására. A YouTube már most is így működik. Ezért található meg több ezer zenei videó a weboldalukon, teljesen legálisan. A másik módszer, ha a platformok nem kapnak engedélyt, akkor meg kell akadályozniuk, hogy a szerzői joggal védett tartalom felkerüljön a weboldalukra.

Mi ezzel a probléma?

Az Article 13 nem szabja meg, hogy a weboldalak milyen módszerekkel akadályozzák meg a szerzői joggal védett tartalmak felkerülését. Elmondások szerint ezt csakis egy féle képpen lehet elérni: feltöltési szűrőkkel.

Ezek a feltöltési szűrők minden feltöltött tartalmat megvizsgálnak, szerzői joggal védett tartalmat keresve bennük. Ha talált ilyet, akkor megakadályozza a feltöltést. Egyszerűnek hangzik? Nem igazán. Ezek a szűrők megakadályozhatnak olyan feltöltéseket is, amikben tévesen talált szerzői joggal védett tartalmat.

10 másodperces videó, amiben énekel valaki -> jogvédett
Egy mozgókép, amiben egy labdarúgó gólja látható -> jogvédett
Stock képeket használó “mémek” -> jogvédett

Ezek az indokok miatt hallhatjuk azt, hogy az Article 13 megöli az online tartalmakat, vicces képeket, “mémeket”. Szerencsére van néhány kivétel. Például karikatúrák, utánzatok vagy paródiák. Más szóval: a “mémek” nincsenek veszélyben.

A probléma az, hogy a feltöltési szűrők nem biztos, hogy meg tudják állapítani a különbséget az engedélyezett és a nem engedélyezett tartalmak között. A YouTube már rendelkezik egy ilyen szűrővel, és jól tudjuk, hogy nem minden esetben működik tökéletesen. 2016-ban például a YouTube szűrője eltávolított egy videót, ami a Harvard Egyetem egyik jogi professzorának előadásáról szólt, mert részekben Jimi Hendrix számait érzékelte alatta. A videó jogilag rendben volt, mert oktatási célból készült, viszont ezt a szűrő nem tudta megállapítani. Illetve néhol a YouTube szűrője képes természetes hangokat (pl. macskanyávogást) tévesen megjelölni, mert úgy hiszi, hogy szerzői joggal védett zenét hall.

Ha a Facebook, Twitter és minden platform elkezd hasonló szűrőket használni, akkor ezek a téves esetek nagyon gyakran elő fognak fordulni.

Másik probléma, hogy ez nem csak a “nagy halakra”, hanem a kisebb weboldalakra is vonatkozik, akik nem fogják tudni finanszírozni ezeket a licenszeket, és esetleg rá lesznek kényszerülve arra, hogy véglegesen bezárjanak.

Végszó

A tervezet elfogadása után a platformoknak 2 évük van arra, hogy valamilyen megoldást kitaláljanak. Lesznek akik inkább bezárnak, lesznek akik licenszeket vásárolnak és lesznek olyanok is, akik feltöltési szűrőket készítenek.

Valamint lesznek olyanok is, akik már előre elkészített szűrőket fognak vásárolni.
De vajon kitől? Melyik cég rendelkezik (jelenleg is) egy teljesen kifejlesztett, letesztelt, működő szűrővel?
A Szilícium-völgy óriása, a Google.