Miért lassul az okostelefon?

weboldal készítés pécs

Szinte minden okostelefon felhasználó találkozott már azzal a jelenséggel, hogy az egykori új és szupergyors készüléke az évek során belassult, használhatatlanná vált. Na, de vajon mi okozza ezt? Egy vírus? Esetleg a gyártó? A válasz egyszerű.

Frissítések

Az alkalmazások frissítése egy mindennapos jelenség. A háttérben történik, legtöbbször észre sem vesszük. Minden egyes frissítés egy új funkciót vagy bővítést jelent az alkalmazásaink számára. A több funkció pedig több erőforrás-igénnyel jár, ami gondot okozhat a régebbi készülékeknek.

Vegyük példának a Messenger alkalmazást. Az eredeti 2011-es megjelenésénél egy könnyed, alig 3 megabájtos üzenetváltó alkalmazás volt. Most, 2019-ben viszont nem ritka, hogy eléri a 200-300 megabájtos méretet. Mi változott? Rengeteg új funkcióval lett kibővítve. Néhány példa: chat-fejek, videohívás, helymegosztás, SMS támogatás, több fiókos használat, titkos beszélgetések, játékok, reakciók, hangulatjelek, megjelölés, chatbotok és még sok más.

Így már teljesen érthető, hogy a 6-8 évvel ezelőtti telefonokon miért futottak tökéletesen a régi alkalmazások, viszont használhatatlanul lassúak az új verziók.

Megoldás lehet a frissítések letiltása, illetve régebbi verziók használata, viszont nem ajánlott. Ugyanis ezek a frissítések nem csak új funkciókat, hanem rengeteg biztonsági hiba javítását is tartalmazzák.

Túl sok letöltött alkalmazás

Elég könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy alkalmazások tucatjaival terheljük a készülékünket, mert jut nekik elég tárhely. Azt hinnénk, hogy amikor nem használjuk az alkalmazásokat, akkor ártatlanul porosodnak a telefon tárhelyén. Ez közel sem így van. Az alkalmazások nagyon gyakran futnak a háttérben, mert csakis így tudnak szinkronizálni.

Hiába nincs megnyitva a Messenger, mégis a háttérből figyeli, hogy jött-e új üzenet.
Hiába nincs megnyitva a Facebook, mégis a háttérből figyeli, hogy jött-e új értesítés.

Amikor csak 2-3 alkalmazás fut a háttérben, az még nem okoz problémát, viszont ahogy egyre jobban bővül ezeknek az alkalmazásoknak a száma, annál kevesebb és kevesebb erőforrás jut a rendszernek.

Szerencsére több megoldás közül is választhatunk.

  • Töröljük le azokat az alkalmazásokat, amiket nem használunk rendszeresen. Mindenkinek a telefonján ott vannak azok az appok, amik már hónapok óta meg sem lettek nyitva.
  • A Facebook (illetve Messenger) appot lecserélhetjük Facebook Lite (illetve Messenger Lite) verzióra. Ezek kevesebb funkcióval rendelkeznek, viszont az erőforrás-igényük is épp annyira lapos.
  • Ha megoldható, használjunk internetböngészőt az alkalmazások helyett. Nincs szükség időjárás-jelentő appokra, amikor egy internetes kereséssel is elérhetjük ugyanazt. Akár a Facebook appot is kiválthatjuk azzal, hogy a böngészőből használjuk.

Extra tippek

  • Indítsuk újra időnként a készülékünket. Ez kiüríti a memóriát, és megoldhat bizonyos működésbeli problémákat is.
  • Felejtsük el a “telefon gyorsító” alkalmazásokat. A régebbi Androidos készülékeken (2008-2012) még hasznosak voltak, viszont ezek a rendszerek ma már képesek megfelelően kezelni az erőforrásokat, külső beleavatkozás nélkül.
  • Kapcsoljuk ki az animációkat. Erről ide kattintva tudhat meg többet.
  • Állítsuk vissza a készülékünket a gyári állapotára. Így félig-meddig tiszta lappal kezdhetünk, mintha most csomagoltuk volna ki. Bár ez nem oldja meg az akkumulátor-, illetve az egyéb hardverhibákat, ez a legtöbb, amit tehetünk. A visszaállítás előtt erősen ajánlott egy adatmentés.

Ha már semmi nem segít

Vannak olyan esetek, amikor már tényleg semmi nem segít. Nincs olyan csoda, ami egy csettintésre ugyanolyan gyorssá varázsolja a készülékünket, mint ahogy a dobozból kivéve működött. Ahogy a számítógépeket is idővel le kell cserélni, az okostelefonok sem képeznek kivételt ez alól. Még a csúcskategóriás készülékek is elavulttá válnak az évek során. A fenti tippek csupán ideiglenes megoldások. A legjobb, amit tehetünk, ha lecseréljük a több éves készülékünket egy teljesen újra.