Így védhetjük meg gyermekeinket az interneten

Publikussá vált a Google béta állapotú appja, amellyel a szülő sokoldalúan felügyelheti gyereke netezését.

A Google Family Link elsősorban androidos telefonokon mutathatja meg a tudását, de az iOS-es eszközökre is letölthető. Miután a mai gyerekeket, sőt már az egészen kicsiket sem lehet eltiltani az internettől, nem árt, ha a szülő azért egyfajta kontrollt gyakorol a netezés felett. Ebben segíthet a Google Family Link nevű alkalmazása.

Az appot mind a szülő, mind a gyerek mobiljára le kell tölteni. Ha ezután a kicsi megpróbál letölteni egy alkalmazást, vagy felkeresne egy weboldalt, a szülő értesítést kap, így felülbírálhatja azt, amit a gyereke tenne. Az app heti és havi kimutatásokat is ad arról, mennyi időt töltenek a gyerkőcök kedvenc alkalmazásaikkal, milyen weboldalakat látogattak. A szülő engedélyezheti vagy tilthatja a hozzáférést bármelyik alkalmazáshoz a gyerek eszközén, és akár korlátozhatja is egy adott szolgáltatással töltött időt.

Be lehet állítani egy olyan időszakot, amikor a gyerek nem fér hozzá az eszközéhez, de arra is van lehetőség, hogy a szülő azonnal tárolja az eszközt.

weboldal készítés pécs

A gyerekek el tudják érni a legtöbb Google-szolgáltatást, és ezekhez különféle kontrollok állíthatók be. A Chrome-nál például három hozzáférési szint van, egy szűrés nélküli, egy Google-általi szűrés és végül van egy olyan opció is, hogy a gyerek csak a szülő által engedélyezett oldalakat keresheti fel. A YouTube érdekes kivétel: a Family Link azonnal a YouTube Kidsre irányítja a gyereket, ahol beépített életkorkontroll és korlátozások találhatók.

Az iOS-es Family Link közel sem ilyen sokoldalú. Az iPhone operációsrendszer-szintű biztonsági korlátai miatt a Google nem kínál Family Link klienst a gyerekek eszköze számára, hiszen nem lehet például távolról zárolni egy iOS-es eszközt. Egy androidos eszközt ugyan lehet kezelni egy iOS-es telefonról, de egy iOS-est egy másik eszközről már nem.

Forrás: hvg.hu