Így kímélhetjük a szemünket éjjel

weboldal készítés pécs

Nem ritka eset, hogy esténként egy teljesen sötét szobában használjuk eszközeinket. Viszont tudjuk-e, hogy ha valaki közvetlen elalvás előtt úgy dönt, hogy még egyszer átolvassa az e-mailjeit vagy megnéz 1-2 videót, azzal jelentősen megnehezíti az elalvást? Kutatások megállapították, hogy a kék fény csökkenti az emberi szervezet melatonin termelését, megzavarva ezzel az alvási-ébredési ciklust. Nem beszélve az irritált szemekről.

“Édes fiam, ne nézd olyan közelről a TV-t, mert szemüveges leszel!” – hányszor hangzott már el ez a mondat?

Szerencsére a kék fény szűrők a segítségünkre lehetnek.

weboldal készítés pécs

A különbség szemmel látható. Az kék fény szűrők a képernyő színhőmérsékletét egy melegebb, szemnek kényelmesebb szintre állítja, ezáltal nem fog ébren tartani minket a késő esti számítógéphasználat. Ennek csak az az egy hátránya, hogy a pirosas árnyalat nem előnyös filmnézés vagy esetleg grafikus munka esetén, ahol fontosak a színek.

Windows 10 esetén

A Windows 10 már rendelkezik egy beépített kék fény szűrővel, ami “Éjszakai fény” névre hallgat. Ezt az értesítési panelen érhetjük el.

weboldal készítés pécs

Az “Éjszakai fény” gombra kattintva a képernyő azonnal átvált meleg színhőmérsékletre. Ezt egy gombnyomással ki-be kapcsolhatjuk. Ha valakinek nem tetszik az alap beállítás, van lehetőségünk némi testreszabásra. Ezt az Asztalra jobb klikkelve, majd a “Képernyő-beállítások” opciót kiválasztva tehetjük meg. Ezután kattintsunk az “Éjszakai fényre vonatkozó beállítások” menüpontra.

weboldal készítés pécs

Ebben a menüben lehetőséget kapunk a színhőmérséklet igényünknek megfelelő beállítására. Ezen kívül még ütemezni is tudjuk, hogy csakis éjjel legyen bekapcsolva, és ne kelljen minden este foglalkozni vele.

weboldal készítés pécs

f.lux

Létezik egy másik nagyszerű megoldás, a f.lux nevű program. Sokkal széleskörűbb beállításokat kínál, mint a Windows 10 beépített megoldása. Továbbá, ez a program Windows, Mac vagy akár Linux rendszereken is használható. Egyetlen hátránya, hogy egyelőre csak angol nyelven érhető el.

weboldal készítés pécs

Akik extrém megoldásokra vágynak, azokat sem hagyja cserben a f.lux, mert tartalmaz egy “darkroom”, azaz “sötétszoba” módot. A nevéből eredően, ez a mód a fényképek előhívásához használt sötétszobákat próbálja imitálni. Tapasztalataink szerint a hosszabb szövegek olvasása ebben a módban volt a legkevésbé zavaró a szemnek, viszont az extrém színváltozás ellehetetleníti a képek, videók megtekintését. Hosszan tartó olvasáshoz ajánlott (pl. Wikipédia).

weboldal készítés pécs

justgetflux.com weboldalról tölthető le.