Hogyan válasszunk laptopot?

Laptop… na, de milyet?

Az áruházak polcai dugig vannak a különbözőbbnél különbözőbb laptopokkal, így könnyen a bőség zavarába eshetünk.

Mire akarjuk használni?

Az első és legfontosabb kérdés az, hogy mire akarjuk használni a kívánt gépet, illetve mennyit akarunk költeni rá?

50-70 ezer forint: Ezektől a laptopoktól semmi komolyat nem szabad elvárni. Ebben az árkategóriában sokkal jobban járunk, ha inkább használt laptopot keresünk.

100-150 ezer forint: Egyszerű, netezős laptopok. Internetböngészésre, filmnézésre, szövegszerkesztésre és hasonló könnyed feladatokra kiváló. Játékokra viszont nem alkalmasak.

300+ ezer forint: Ezek a laptopok már 4-8 magos processzorral és erős videókártyával vannak felszerelve. Kicsit vastagabb, kicsit hangosabb, viszont komoly erő lapul bennük. Akár játékról van szó, akár videóvágásról, egyik sem fog gondot okozni.

Melyik márka a legjobb?

Mindegyik gyártónak vannak jó és rossz termékei. Egészen addig, amíg nem valami ismeretlen márkáról van szó, nem fog sokat számítani, hogy a laptopunk Lenovo-e vagy Asus (például). A gyártók közti különbségek inkább a garanciánál mutatkozik meg, nem teljesítményben.

Mekkora legyen a laptop?

Egy ultravékony laptopra vágyunk, ami minden táskába befér? Esetleg egy hatalmas “dög” kell, méretes képernyővel?

10-13″: Ha egy könnyen hordozható, vékony laptopra vágyunk, akkor ez a megfelelő méret. Szinte minden táskába gond nélkül befér.
15″: Ez a standard laptop méret. Az arany középút a hordozhatóság és a teljesítmény között.
17″: Ha egy hatalmas képernyőt akarunk, amin kényelmesen elférünk, akkor minimum 17″ méretben nézelődjünk.

Mi számít "jó" laptopnak?

Ha a laptop erősségét vizsgáljuk, általában ez a fontossági sorrend:

  1. Processzor, videókártya
  2. RAM (memória)
  3. SSD, HDD (merevlemez)

Processzor: A laptopok processzorai a legtöbb esetben nem fejleszthetőek, ezt érdemes a vásárláskor figyelembe venni. Internetezésre és könnyebb feladatokra elég egy 2 magos processzor is (általában Intel Core i3 vagy Ryzen 3). Játékokra és komolyabb feladatokra viszont már ajánlott egy 4-6 magos processzor (általában Intel Core i5/i7 vagy Ryzen 5/7).

Videókártya: Ha nem akarunk játszani, videót vágni vagy komolyabb grafikai teljesítményt igénylő programot használni, akkor nem kell törődnünk a videókártyával. Játékra viszont ajánlott minimum egy GTX 1050 Ti vagy GTX 1060 erősségű videókártya.

RAM (memória)*: 4 GB a minimum, 8 GB az ajánlott. Ha csak netezésre használjuk a készüléket, akkor 4 GB viszonylag elég, viszont ha egyszerre több dolog is meg lenne nyitva (pl. böngésző + zene + játék), akkor már szükségünk lesz 8 GB memóriára, hogy minden zökkenőmentes legyen. Komoly munkagépeknél előfordulhat az igény akár 16-32 GB memóriára is, amikor már videóvágásról, virtualizálásról vagy hasonló nagy erőforrású feladatokról van szó.

SSD/HDD (merevlemez)*: Erősen ajánlott SSD-t választani a hagyományos merevlemezek helyett. Szemmel láthatóan gyorsabb, 100% hangtalan, kevesebb az energiafogyasztása (tehát tovább bírja az akkumulátor), és ami a legfontosabb: nincs benne mozgó alkatrész, tehát nem áll fenn az adatvesztés esélye. Ha mégis szükségünk lenne az extra tárhelyre, érdemes inkább USB-s megoldásokban gondolkodni (pl. külső merevlemez).

* A memória és SSD bővítése bármikor lehetséges. Ha esetleg megtaláltuk volna álmaink laptopját, viszont kevés memória van benne (vagy nincs benne SSD), később tehetünk bele mi magunk is.

Képernyő

1366×768: Ez a standard laptop képernyőfelbontás, viszonylag kényelmes böngészést eredményez. Ennél kisebb felbontású kijelző nem ajánlott.
1600×900: Közepes méretű felbontás. Annak ajánlott, aki egy kicsivel nagyobbat akar a szokásosnál, de nem túl nagyot.
1920×1080: Nagy méretű felbontás. Minden igényt kényelmesen kiszolgál, filmnézésre kifejezetten ajánlott. Itt már nehezen vesszük észre a pixeleket.
3840×2160: A híres 4K felbontás. Csak grafikus munkára ajánlott. Ha fontos, hogy sokáig bírja töltés nélkül az akkumulátor, akkor erősen nem javasolt.

Internetezésre: Minimum 1366×768.
Játékra: Minimum 1920×1080, lehetőleg 144 Hz (a gyorsaság miatt).
Grafikus munkára: Minimum 1920×1080, lehetőleg IPS panel (a színhűség miatt).

Ezen kívül még azt is eldönthetjük, hogy “fényes” vagy “matt” kijelzőt szeretnénk.

Kényelmi funkciók

Billentyűzet, touchpad: Ezek nagy eséllyel nem cserélhetőek, tehát vásárlás előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy a billentyűzeten kényelmes-e írni, illetve kényelmes-e a touchpad használata.

Érintőképernyő: Ha úgynevezett “2 az 1-ben” laptopot szeretnénk, akkor szükségünk lesz az érintőképernyőre.

CD/DVD: Ha esetleg ragaszkodnánk szeretett lemezeinkhez, akkor 2 lehetőségünk van. Vagy egy beépített CD/DVD meghajtóval ellátott laptopot keresünk, vagy pedig veszünk egy külső, USB-vel csatlakoztatható CD/DVD meghajtót. A mai laptopokban nem jellemző a beépített CD/DVD meghajtó, tehát erre érdemes figyelni.

Webkamera: Ha sokat videócsetelünk, akkor érdemes megnézni a webkamera minőségét is. A legtöbb laptopnál viszonylag gyenge, elmosott képet adnak a beépített webkamerák, tehát érdemes egy olyat választani, ami ez alól kivételt tesz.

Portok: Vásárlás előtt MINDENKÉPPEN nézzük meg, hogy a kiválasztott laptop rendelkezik-e minden szükséges porttal, mert ez később nem bővíthető. Van elég USB port? Esetleg USB 3.0, USB 3.1, USB-C? Van rajta HDMI? Ha gyakran használunk projektorokat, szükségünk lesz VGA portra is (vagy legalább egy átalakítóra).

Operációs rendszer

Az áruházak minden laptopnál feltüntetik, hogy milyen operációs rendszer található a készüléken. Ne essünk abba a hibába, hogy felnyitjuk a frissen vásárolt laptopunkat, és csodálkozva vesszük észre, hogy nincs rajta Windows.

Az előre telepített Windows-al érkező laptopok kicsit drágábbak, mert a licensz is benne van az árban. Ezzel szemben a Linux-os laptopok olcsóbbak, mert nem kellett fizetni az operációs rendszerért.

Utólag mi magunk is telepíthetünk Windows-t a laptopunkra, ha rendelkezünk a szükséges telepítővel, illetve licensszel.