Így védekezz a számítógépes vírusok ellen

Minden felhasználó rémálma egy vírusoktól hemzsegő rendszer. Lassú, nem működik, reklámok és felugró ablakok mindenhol. Még belegondolni is rossz. Mi megmutatjuk, hogy mi a tökéletes védelem.

Mire is képes egy vírus?

A legtöbb vírus a készítője hasznára dolgozik. Íme néhány példa:

  • Adware: Javarészt ártalmatlan. Csupán reklámokkal és felugró ablakokkal telíti meg a gépünket.
  • Keylogger: A billentyűleütéseink figyelésével akarja megszerezni a jelszavainkat, bankkártya adatainkat.
  • Ransomware: Használhatatlanná teszi a fontos adatainkat, és pénzért cserébe állítja csak vissza azokat.
  • CoinMiner: A számítógépünk erőforrását használva bányász kriptovalutát, pénzt termelve ezzel a készítőnek.

Sajnos nem minden kártevő ilyen “jóindulatú”. Léteznek olyan vírusok is, amik puszta károkozás céljából készültek.

Tartsuk naprakészen a rendszerünket

“Megint frissítés… Minek frissítsem? Nekem így is jó.” – mondja a felhasználó

Mind tudjuk, hogy a programok előszeretettel dobják az arcunkba a frissítéseket. De vajon mit is tartalmaznak ezek a frissítések?

A frissítések 3 célt szolgálnak: új funkciók hozzáadása, stabilitás növelése, hibák kijavítása. A legtöbb rendszerben ott lapulnak a hibák, biztonsági rések. A programfejlesztő cégek komoly összegekért bérelnek “etikus hackereket”, akik ilyen biztonsági réseket keresnek, majd figyelmeztetik róluk a fejlesztőket, hogy minél hamarabb ki tudják javítani azokat.

A méltány híres WannaCry zsarolóvírus ellen védő frissítés már 2 hónappal a megjelenése előtt elérhető volt, viszont mégis sikerült 200.000 olyan számítógépet megfertőznie, amik nem voltak lefrissítve.

Vírusirtó használata

Akár meglévő vírusról, akár megelőzésről van szó, a vírusirtó használata nélkülözhetetlen.

Aki 10 évvel ezelőtt követte a számítástechnika világát, az bizonyára emlékszik, hogy mennyire felkapottak voltak a vírusirtók, így a mindennapi szerepük be is épült a köztudatba. Ez is a kis program a háttérben futva figyeli a gyanús tevékenységeket, így hátradőlve folytathatjuk a teendőinket. Viszont ne csak erre hagyatkozzunk.

Végül mindenki fejében megfogalmazódik egy kérdés: mégis melyiket válasszam a sok közül?

Mindenki másra esküszik. Szerencsére mára már nagyon kevés különbség van X és Y vírusirtó között, közel ugyanolyan védelmet biztosítanak.

Reklámblokkoló használata

A reklámblokkolók fő célja (a nevükből eredően) a weboldalakon megjelenő hirdetések eltávolítása. Viszont ezen kívül van egy másik nagyon hasznos funkciójuk is: letiltják a potenciálisan káros szkripteket.

Hányszor futottunk bele olyanba, hogy böngészés közben egyetlen kattintás hatására felugró ablakokat kaptunk, és egy teljesen másik weboldalon találtuk magunkat? Ezek ellen a legtöbb vírusirtó sajnos nem véd.

A kérdés megint előjön: mégis melyiket válasszam a sok közül?

Tapasztalataink szerint a uBlock Origin lényegesen több hirdetést, káros szkriptet volt képes letiltani, mint a legtöbb reklámblokkoló. Mindenféleképpen egy erős és megbízható ajánlás.

Honnan tudjuk, hogy jó helyen járunk az interneten?

A legjobb védelem a megelőzés, azaz a tudatos internethasználat. Ha valamit le akarunk tölteni, azt csakis megbízható forrásból tegyük. Hogy mit jelent ez?

Első ránézésre azt hinnénk, hogy valóban a Facebook-on vagyunk, viszont ha jobban odafigyelünk, akkor láthatjuk, hogy a weboldal címe nem facebook.com, hanem facebook-login.xyz. Könnyen átverés áldozatává válhatunk ehhez hasonló “kamu weboldalakra” tévedve. Ha észrevesszük, hogy ilyen helyen járunk, azonnal zárjuk be.

Például, ha a Google Chrome-ot akarjuk letölteni, akkor azt a Google hivatalos oldaláról (google.com) tegyük meg, ne pedig a free-google-chrome.tk-ról.

Ez nem csak a letöltésekre, hanem a puszta internetböngészésre is igaz. Ha e-mailben vagy Facebook üzenetben kapunk egy gyanús hivatkozást, ne kattintsunk rá gondolkodás nélkül. Még akkor sem, ha ismerjük az illetőt.