Így kímélhetjük a szemünket éjjel

Nem ritka eset, hogy esténként egy teljesen sötét szobában használjuk eszközeinket. Viszont tudjuk-e, hogy ha valaki közvetlen elalvás előtt úgy dönt, hogy még egyszer átolvassa az e-mailjeit vagy megnéz 1-2 videót, azzal jelentősen megnehezíti az elalvást? Kutatások megállapították, hogy a kék fény csökkenti az emberi szervezet melatonin termelését, megzavarva ezzel az alvási-ébredési ciklust. Nem beszélve az irritált szemekről.

“Édes fiam, ne nézd olyan közelről a TV-t, mert szemüveges leszel!” – hányszor hangzott már el ez a mondat?

Szerencsére a kék fény szűrők a segítségünkre lehetnek.

A különbség szemmel látható. Az kék fény szűrők a képernyő színhőmérsékletét egy melegebb, szemnek kényelmesebb szintre állítja, ezáltal nem fog ébren tartani minket a késő esti számítógéphasználat. Ennek csak az az egy hátránya, hogy a pirosas árnyalat nem előnyös filmnézés vagy esetleg grafikus munka esetén, ahol fontosak a színek.

Windows 10 esetén

A Windows 10 már rendelkezik egy beépített kék fény szűrővel, ami “Éjszakai fény” névre hallgat. Ezt az értesítési panelen érhetjük el.

Az “Éjszakai fény” gombra kattintva a képernyő azonnal átvált meleg színhőmérsékletre. Ezt egy gombnyomással ki-be kapcsolhatjuk. Ha valakinek nem tetszik az alap beállítás, van lehetőségünk némi testreszabásra. Ezt az Asztalra jobb klikkelve, majd a “Képernyő-beállítások” opciót kiválasztva tehetjük meg. Ezután kattintsunk az “Éjszakai fényre vonatkozó beállítások” menüpontra.

Ebben a menüben lehetőséget kapunk a színhőmérséklet igényünknek megfelelő beállítására. Ezen kívül még ütemezni is tudjuk, hogy csakis éjjel legyen bekapcsolva, és ne kelljen minden este foglalkozni vele.

f.lux

Létezik egy másik nagyszerű megoldás, a f.lux nevű program. Sokkal széleskörűbb beállításokat kínál, mint a Windows 10 beépített megoldása. Továbbá, ez a program Windows, Mac vagy akár Linux rendszereken is használható. Egyetlen hátránya, hogy egyelőre csak angol nyelven érhető el.

Akik extrém megoldásokra vágynak, azokat sem hagyja cserben a f.lux, mert tartalmaz egy “darkroom”, azaz “sötétszoba” módot. A nevéből eredően, ez a mód a fényképek előhívásához használt sötétszobákat próbálja imitálni. Tapasztalataink szerint a hosszabb szövegek olvasása ebben a módban volt a legkevésbé zavaró a szemnek, viszont az extrém színváltozás ellehetetleníti a képek, videók megtekintését. Hosszan tartó olvasáshoz ajánlott (pl. Wikipédia).

justgetflux.com weboldalról tölthető le.